Bekkenpijn / Lage Rugpijn/ Pijn in SI-gewricht
Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam. Het is de basis van de rug en tegelijkertijd beschermt het de organen die in de buikholte liggen. Het vormt hierin een ring, welke bestaat uit botten, gewrichten, banden en spieren. En dit geheel speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van krachten. Pijnklachten rondom het bekken kunnen daarom behoorlijk hinderlijk zijn tijdens de dagelijkse bezigheden.
Hoe herken je bekkenpijn?
Bekkenpijn kun je op verschillende plekken ervaren rond de 'bot-delen' van het bekken, zoals; de SI-gewrichten (rond de kuiltjes boven de billen), het schaambeen, de zitbeenknobbels en het stuitje.
Ook kun je last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, zoals de bilspieren, heupspieren, liesspieren, rugspieren en/of bekkenbodemspieren. Daarnaast kan er ook een uitstralende pijn aanwezig zijn naar de buik, de lies, de bil of naar de benen. Bekkenpijn gaat soms ook samen met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Dit zorgt voor problemen bij plassen, ontlasten of vrijen.
Vaak voel je bekkenpijn bij het starten van bewegingen. Verder kun je de pijn opmerken bij bijvoorbeeld; opstaan uit een stoel, lang in dezelfde houding zitten of staan, omdraaien in bed, lopen, traplopen, in en uit de auto stappen en zware activiteiten als stofzuigen en tillen.
Bekkenpijn tijdens de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) niet kunnen aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen, de billen en benen kunnen ontstaan.
Bekkenoefentherapie:
Oefentherapie Cesar bij bekkenpijn (vroeger vaak ook benoemd als bekkeninstabiliteit) is bedoeld voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (SI-gewrichten, lage rug en heupen). Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of (soms) tijdens de bevalling. Hoewel het ook door een ongeval of sportblessure kan ontstaan. Niet alleen vrouwen kunnen hier last van hebben. Bekkenpijn komt ook voor bij mannen.
Tijdens de behandelingen wordt er vaak gebruik gemaakt van de de behandelmethode van Cecile Röst. Vaak zijn enkele therapiesessies al voldoende voor een optimaal resultaat. In dit filmpje kun je een indruk krijgen van de behandeling door een bekkenoefentherapeut.
Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het dagelijks leven, lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en de bewustwording, ontspannen en versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren, het leren omgaan met de klachten en zo nodig het dragen van een bekkenband komen aan de orde. Na de bevalling wordt de oefentherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. Houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.